Investigatii Paradinice - Centrul Medical PROVISAN - Pentru viata si sanatate, Targu-Mures, Bd. 1 Decembrie 1918 nr. 209/1

Info Pacienti: 0265 257 735
 

Investigatii Paradinice

EKG - cu 12derivaţii

Este o īnregistrare preţioasă a activităţii electrice a inimii şi dă informaţii īn ceea ce priveşte funcţionarea ei.

EKG īnregistrează impulsurile electrice ce declanşează contracţia cardiacă şi dă informaţii utile asupra inimii īn timpul fazelor de repaus şi de recuperare.

Ecografie Generala

Este o tehnică de imagine permiţānd vizualizarea unor organe interne sau a unui făt cu ajutorul ultrasunetelor .Datorită simplităţii şi a calităţii sale de a nu vătăma, ecografia este adesea primul examen practicat pentru stabilirea unui diagnostic.

O sondă este pusă pe piele sau este introdusă īntr-o cavitate naturală (vagin sau rect).

Ea este dotată cu un emiţător de ultrasunete (unde acustice nepercepute de urechea umană) care travesează organele, dar sunt reflectate īn parte atunci cānd  īntālnesc o modificare a densităţii ţesuturilor.

Ecografie Tiroidiană

Examen ce utilizează un fascicol ultrasonic īn scopul aprecierii aspectului normal al glandei, cu o structură omogenă , micronodulară( tiroida īmbracă aspect de halteră deformată , avānd diametrul longitudinal de 6 - 8 cm şi diametrul antero - posterior de 2 - 3 cm ) sau patological glandei tiroide:

 • Guşase prezintă sub forma de imagini ecodense , bine delimitate , de tip solid ( cea nodulara ) sau transonice , chistice (cea coloido - chistică );
 • Chistul tiroidianreprezentat printr-o formaţiune circumscrisă , transonică , cu peretele posterior ecogen.

Ecografie Mamară

Ecografia mamară este metoda de elecţie pentru depistarea leziunilor īn sānii cu structura predominent fibro-glandulară fiind metoda de prima intenţie pentru investigarea mamară la femeile tinere, inaintea vārstei de 40 ani, precum şi un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care păstreaza acest tip de structură si după vārsta de 40 ani, la această categorie de vārstă examenul mamografic radiologic rămānānd obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificări suspecte - semn indirect şi foarte incipient asociat unor leziuni maligne mamare.

Ecografia mamară este utilă pentru obiectivarea leziunilor depistate mamografic, precum şi pentru diferenţierea lor, avānd o specificiatate crescută faţă de mamografie, care rămāne o metodă mai sensibila (ecografia poate face diferenţieri de structură lichid/solid). Ecografia mamară este utilă şi pentru studiul caracterelor limfonodulilor axilari.

Ecografia mamară vizualizeaza imagini chistice incepānd de la 1 - 2 mm diametru şi leziuni solide de 5 mm diametru, rămānānd īnsa cea mai subiectivă dintre toate metodele imagistice (operator-dependenţă).

Ecografia mamară - avantaje:

 • metodă neinvazivă;
 • rapidă
 • usor accesibilă şi repetabilă la orice interval
 • nu are contraindicaţii, restricţii sau efecte secundare
 • permite urmărirea evoluţiei naturale sau după tratament a leziunilor
 • nu necesită nici un fel de pregătire anterioară a pacientului

Ecografia mamară nu prezinta ricuri. Totuşi, nu este o metodă 100% sigură pentru depistarea tumorilor. De exemplu, nodulii foarte mici nu sunt descoperiţi cu ajutorul ei. Ecografia nu este o metodă dureroasă. Este complementară mamografiei si permite diferenţierea dintre o masă solidă şi un chist, dar şi vizualizarea leziunilor atunci cānd sānii sunt denşi.

Cum se efectueaza?

Ecografia foloseşte ultrasunete, adică unde sonore de frecvenţă īnaltă pentru diferenţierea leziunilor solide de cele lichidiene, pentru detecţia şi evacuarea chisturilor şi pentru examenul sānilor. Ecografia mamară se realizează la fel ca orice altă ecografie: se aplică un gel pe piele pentru ca transductorul sa se mişte uşor şi pentru a elimina aerul dintre piele si acesta. Transductorul va fi presat pe piele si mişcat pe toată suprafaţa sānului care trebuie evaluat. Odată ce procedura a fost efectuată, gelul se va īnlătura de pe sān şi pacientul se va putea īmbrăca.

Se examinează toată suprafaţa sānului, inclusiv regiunile axilare. Eventualele modificări sunt īnregistrate pe o hārtie specială (fotografie) sau pe un CD.
Dupa o ecografie mamară nu este necesar sa fie adoptat un anumit stil de viaţă, o alimentaţie sau o activitate anume, decāt dacă acest lucru este recomandat de către medic.
Dacă este realizată cu un aparat performant şi interpretată de un specialist, ecografia sānului poate constitui un examen extrem de precis.

Ecografie Cardiacă

Este o tehnică de imagine utilizānd ultasunete şi destinată explorării inimii.Acest examen utilizează o sondă ecografică plasată pe torace īn faţa inimii. Bolile cardiace congenitale pot fi decelate prin ecocardiografie transtoracică. Sunt utilizate diferite planuri de secţiuni sub diferite incidenţe.

Ecografie Obsteticală

Este o investigaţie neinvazivă, nedureroasă pentru mamă şi făt, precisă şi accesibilă din punct de vedere al raportului cost-beneficiu, un examen indispensabil, de rutină īn practica obstetricală, o componentă esenţială īn cadrul urmăririi prenatale pentru depistarea sarcinilor cu risc crescut.

Principiul ecografiei constă īn emiterea de către sondă/traductor aflată īn contact direct cu abdomenul matern a unui fascicul de ultrasunete cu frecvenţe cuprinse īntre 3,5 şi 7 MHz (3,5-7mil.cicli/secundă). Informaţiile obţinute prin reflectarea diferită a acestor unde sunt transformate şi recompuse īn imagine pe un ecran, īn timp real.
Examinarea īn timp real permite atāt aprecierea dimensiunilor embrionului şi fătului-biometria fetală, cāt şi a morfologiei acestuia şi a anexelor sale-placentă, lichid amniotic,cordon ombilical, etc.

Īn practica obstetricală examenul ecografic de rutină (īn cazul evoluţiei normale a sarcinii) este indicat la anumite vārste gestaţionale, astfel:

 • prima ecografie se practică īn jurul vārstei de 7săptămāni; are rolul de a confirma sarcina, de a exclude o sarcină patologică, de a dignostica o eventuală sarcină multiplă, de a confirma viabilitatea sarcinii şi de a stabili corect vārsta gestaţională şi data probabilă a naşterii. Sacul gestaţional se vizualizează cel mai precoce prin ecografie transvaginală la 4săptămāni şi jumătate iar embrionul la 5săptămāni şi jumătate. Este important pentru determinarea corectă a vārstei gestaţionale ca prima ecografie să se efectueze cāt mai devreme posibil.
 • a doua ecografie se practică la 12-14 săptămāni de amenoree-pentru măsurarea translucentei nucale şi evaluarea osului nazal, īn cadrul screeneng-ului pentru depistarea sindromului Down.
 • a treia examinare ecografică se practică la 18-22săptămāni de gestaţie-aşa numită ecografie de morfologie fetală care urmăreşte prezenţa sau absenţa malformaţiilor fetale, apreciază creşterea şi dimensiunea fătului, prezenţa unor eventuale anomalii ale anexelor fetale, stabileşte sexul fătului;
 • a patra ecografie se efectuează la 34-36săptămāni; evaluează mărimea şi greutatea fătului, poziţia şi gradul de maturitate a placentei, prezentaţia fătului, eventuale semne de suferinţă fetală, etc.

Examenul ecografic trebuie efectuat īn plus ori de cāte ori este necesar īn cazul suspicionării sau diagnosticării unor diverse anomalii-patologii ale sarcinii:

 • sāngerare vaginală īn sarcina incipientă(pentru a diagnostica/monitoriza prezenţa unui hematom decidual, avort spontan, ou clar, sarcină oprită īn evoluţie,etc.
 • restricţie de creştere intrauterină a fătului;
 • prezenţa unor malformaţii fetale: hidrocefalie, anencefalie, spina bifidă , hidrops fetal,etc
 • anomalii placentare;
 • anomalii ale lichidului amniotic;
 • altele: confirmarea morţii intrauterine a fătului, evaluarea profilului biofizic fetal, diagnosticarea şi urmărirea unor anomalii pelvine īn sarcină(fibrom uterin, tumoră ovariană etc);
 • īn cadrul altor investigaţii pentru diagnosticul prenatal cum sunt: amniocenteza, biopsia de trofoblast, cordocenteza şi terapia fetală intrauterină.

Ecografie 4d

Ecografia tridimenională permite aprecierea prenatală a statusului fetal şi reconstrucţia imaginii īn spaţiu, realizānd o analiză topografică riguroasă a fiecărui detaliu de morfologie fetală.
Ecografia 4D adaugă la aceasta cel de-al patrulea element- timpul, rezultānd obţinerea de imagini īn mişcare, vizibile īn spaţiu şi timp real ale fătului(mişcări respiratorii, mişcarea buzelor, pleoapelor, membrelor, activitate peristaltică digestivă).

Ecografia 4D reprezintă diferenţa dintre video şi fotografie.Imaginea tridimensională a fătului este redată LIVE, permiţānd o mai bună studiere a dezvoltării fătului intrauterin.

Se obţine astfel o imagine completă a cāmpului de interes, ceea ce permite o identificare exactă a planurilor anatomice.Avantajul acestui tip de ecografie constă şi īn faptul că permite examinarea, studierea şi analizarea imaginilor stocate, ulterior scanării oferind multiple posibilităţi de:

 • determinarea dimensiunii şi poziţiei fătului īn uterul mamei;
 • analiza dezvoltării sale intrauterine;
 • evaluarea şi depistarea la timp a riscurilor sarcinii;
 • descoperirea malformaţiilor fătului;
 • descoperirea anomaliilor uterului sau ale placentei;
 • descoperirea sāngerărilor intrauterine;
 • localizarea placentei.

Eco Doppler Vascular Periferic (Arterial şi Venos)

Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculară oferă medicului informaţii nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate(particular vasele de sānge)dar şi date funcţionale, impactul acestor modificări(de obicei īnfundări şi/sau curgeri īn sens invers sau cu parametrii modificaţi, mai rar particularităţi anatomice de dezvoltare sau vindecări greşite) şi poate oferi medicului avizat o informaţie extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificāndu-l şi fiind proba neutră pentru actul medical. Examenul ecografic Doppler vascular oferă medicului atāt imaginea structurilor investigate dar şi felul cum curge sāngele prin vasul examinat, parametrii fluxului sanguin şi efectul modificărilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sāngelui prin vase.

Ecografia Doppler vasculară periferică se efectuează:

 • ţintit, asupra arterelor sau venelor şi pe segmente(membre inferioare, membre superioare, carotide şi vertebrale, aortă abdominală, aorta toracică, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale,etc).;
 • īn scop diagnostic;
 • īn scop terapeutic(sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluninală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvenţă a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice etc);
 • pentru verificarea eficienţei unor tratamente(anticoagulant īn tromboze, restabiliri de flux arterial, etc) sau pentru stabilirea duratei acestora(cānd oprim anticoagularea īn cazul unor tromboze venoase profunde a membrelor inferioare de exemplu);
 • preoperator, intraoperator şi posteoperator.

Eco Dopler Trans Cranian

Permite studierea mişcărilor sāngelui īn arterele intracerebrale urmărite prin oasele craniului.

Spirometrie

Spirometria este o explorare funcţională pulmonară utilă pentru diagnosticarea astmului bronşic, bronşitei cronice, BPOC-ului etc.

Spirometria este cel mai de bază şi mai des folosit test pentru a verifica funcţia plămānilor.Un aparat numit spirometru măsoară cāt aer īncape īn plămān şi cāt de capabil este apartul să mişte aerul spre īnăuntrul şi spre īn afara plămānilor.